Aké vybrať prvé auto? Kľúčové faktory pre začínajúcich vodičov

Aké vybrať prvé auto?

Štatistiky ukazujú, že značný podiel vážnych dopravných nehôd majú na svedomí neskúsení vodiči. Nie je to len otázka väčšieho riskovania; často si tiež vyberajú autá, ktoré nie sú pre začínajúcich vodičov vhodné. Vybrať auto pre začiatočníka nie je ľahké. Máte nový vodičský preukaz a vyberáte svoje prvé auto? Trh s ojazdenými vozidlami ponúka široký výber, takže čo je pre vás ako začiatočníka najlepšou voľbou? Samozrejme záleží na tom, na čo auto potrebujete, ale všeobecne platí, že by malo byť čo najjednoduchšie a užívateľsky prívetivé. Aké vybrať prvé auto?

Než sa pozrieme na konkrétne modely áut, zameriame sa na základné parametre, ktoré by prvé auto malo mať. Odporúčame tiež postupovať podľa našich rád z článku „Ako nenaletieť pri kúpe ojazdeného auta?“.

Čo si zaobstarať ako prvé auto? Každý nový vodič by mal byť schopný plne sa sústrediť na riadenie a okolitú prevádzku bez toho, aby bol rozptyľovaný. Preto je dôležité hľadať autá s prehľadným a jednoduchým interiérom, ktorý minimalizuje rušivé prvky. Dobrá viditeľnosť je kľúčová, uľahčuje napríklad parkovanie. Z tohto dôvodu je vhodné začať s menším vozidlom. „Pasívna aj aktívna bezpečnosť moderných malých vozidiel je na veľmi vysokej úrovni. Pre začínajúcich vodičov sú ideálne modely ako Škoda Fabia, Volkswagen Polo, Renault Clio alebo Ford Fiesta. Na trhu s ojazdenými vozidlami je široký výber, či už hľadáte benzínový motor, diesel alebo LPG.

Aké vybrať prvé auto?

„Kompaktné vozidlá kategórie SUV alebo malé crossovery, ako napríklad Opel Mokka či Citroën Cactus, sú tiež veľmi žiadané,“. Tieto vozidlá často ponúkajú atraktívny vzhľad, dobrú výbavu a možnosť pohonu všetkých kolies. Pri výbere prvého auta sa tiež pozrite na výsledky nárazových testov organizácie Euro NCAP, ktoré vám poskytnú informácie o bezpečnosti vozidla. Vďaka zvýšenému dôrazu na bezpečnosť sú vozidlá vyrobené v posledných desiatich rokoch veľmi bezpečné.

Aké vybrať prvé auto? Bezpečnosť na prvom mieste!

Bezpečnosť je kľúčová, najmä pre neskúsených vodičov. Prvých niekoľko tisíc kilometrov je obdobím učenia a drobným kolíziám sa nemožno vždy vyhnúť. Pri výbere auta preto venujte pozornosť bezpečnostným prvkom. Výsledky nárazových testov organizácie Euro NCAP môžu byť užitočným vodítkom. Hoci metodika testov sa v priebehu rokov mení, aj staršie výsledky vám môžu poskytnúť cenné informácie.

Spoľahlivosť

Hneď po bezpečnosti je spoľahlivosť druhým najdôležitejším faktorom. Auto, ktoré trávi väčšinu času v servise, nie je praktické. Spoľahlivosť je však individuálna a ani u ojazdených áut nie je istota, že všetky časti auta sú v dobrom stave. Prehľady Všeobecného nemeckého autoklubu (ADAC) alebo odborné články o ojazdených autách môžu poskytnúť užitočné informácie. Japonské vozidlá sú všeobecne spoľahlivejšie, aj keď majú drahšie náhradné diely. Naopak by sme sa vyhli starším nemeckým prémiovým modelom kvôli vysokým servisným nákladom. Spoľahlivosť vášho nového auta dokážete tiež ovplyvniť starostlivou kontrolou auta ešte pred kúpou. Ideálne je na to využiť skúseného technika, Ktorý celkovú prehliadku vozidla urobí za vás a budete tak mať istotu, že kupujete vozidlo v dobrom technickom stave.

Výkon

S rastúcou hustotou prevádzky je rýchla reakcia dôležitá. Preto nie je vhodné vyberať príliš slabé auto. Ideálny je kompromis medzi výkonom a bezpečnosťou. Dôležitý je aj pomer výkonu a hmotnosti vozidla. Pre začiatočníkov je vhodné auto s pohonom prednej nápravy, ktoré je jednoduchšie na ovládanie ako autá s pohonom zadných kolies.

Manuál alebo automat

Pre začiatočníkov je lepšie začať s manuálnou prevodovkou. Jazda s manuálom je náročnejšia a pomáha lepšie pripraviť vodiča na rôzne situácie. Po zvládnutí manuálnej prevodovky bude prechod na automat ľahký. Pokiaľ ale máte strach z riadenia v reálnej prevádzke, určite vám automatická prevodovka vie veľmi uľahčiť prácu. V budúcnosti sa s manuálmi už veľmi nepočíta a už teraz je na trhu veľa vozidiel s automatickou prevodovkou. Pokiaľ teda cítite, že by vám automat pomohol pri vašich prvých sólových kilometroch, určite do neho choďte. Musíte ale počítať s tým, že návrat k manuálu bude celkom ťažký.

Kontrola auta pred kúpou

Pred nákupom ojazdeného vozidla je dôležité vykonať dôkladnú kontrolu, aby sa predišlo nepríjemným prekvapeniam. Tu je niekoľko krokov, ako postupovať:

Kontrola vozidla pred kúpou
  1. Exteriér: Skontrolujte karosériu na známky hrdze, zárezov a odrenín. Pozrite sa na rovnomernosť škár medzi panelmi, čo môže indikovať predchádzajúce nehody.
  2. Interiér: Skontrolujte stav sedadiel, palubnej dosky a ďalšie interiérové prvky. Hľadajte známky opotrebenia, ktoré nezodpovedajú starobe a počtu najazdených kilometrov.
  3. Motor: Otvorte kapotu a skontrolujte motorový priestor na známky úniku oleja alebo iných kvapalín. Skontrolujte hladinu a stav oleja, chladiacej kvapaliny a brzdovej kvapaliny.
  4. Testovacia jazda: Vykonajte skúšobnú jazdu, aby ste sa uistili, že auto beží hladko. Počúvajte neobvyklé zvuky a všímajte si správanie pri akcelerácii, brzdení a zatáčaní.
  5. Kontrola dokumentácie: Skontrolujte servisnú knižku a históriu vozidla. Zaujímajte sa o pravidelné údržby a opravy, aby ste získali predstavu o starostlivosti, ktorú auto dostávalo.

Pokiaľ máte na nákup vozidla obmedzený rozpočet a nechcete hneď po nákupe investovať veľké prostriedky do opráv, odporúčame nechať kontrolu na skúsenom technikovi. Nie je nič horšie, než keď hneď po nákupe vozidla musíte platiť drahé opravy v servise a táto skúsenosť vám znepríjemní vstup do vodičského života.

7 tipov na najlepšie ojazdené autá pre začínajúcich vodičov

Škoda Fabia

Aké vybrať prvé auto? Škoda Fabia

Aké vybrať prvé auto? Škoda Fabia je jedným z najpopulárnejších modelov medzi začínajúcimi vodičmi vďaka svojej spoľahlivosti a nízkym prevádzkovým nákladom. Auto je cenovo dostupné, ľahko sa udržuje a náhradné diely sú široko dostupné a lacné. Fabia je kompaktná, čo uľahčuje parkovanie a manévrovanie v meste, čo je pre nových vodičov veľkou výhodou. Vďaka jednoduchému a prehľadnému interiéru sa vodič ľahko orientuje a nemusí sa obávať zbytočného rozptyľovania.

Volkswagen Polo

Aké vybrať prvé auto? Volkswagen Polo

Aký prvý automobil vybrať pre vodiča začiatočníka? Môže to byť napríklad Volkswagen Polo je známy svojou vysokou úrovňou bezpečnosti, čo je pre nových vodičov kľúčové. Auto má kvalitne spracovaný interiér a ponúka komfortnú jazdu. Polo je vybavené modernými bezpečnostnými technológiami, ako sú ABS, ESP a rôznych asistentov riadenia, ktoré pomáhajú vodičom zvládať krízové situácie. Jeho kompaktná veľkosť a dobré jazdné vlastnosti robí z Polo ideálnu voľbu pre mestskú premávku aj dlhšie cesty.

Renault Clio

Aké vybrať prvé auto? Renault Clio

Renault Clio priťahuje začínajúcich vodičov svojim štýlovým dizajnom a pohodlným interiérom. Je vybavený modernými technológiami, ktoré zlepšujú zážitok z jazdy a zvyšujú bezpečnosť. Clio má dobrú spotrebu paliva, čo je výhodné pre mladých vodičov s obmedzeným rozpočtom. Auto taktiež ponúka skvelé jazdné vlastnosti a je ľahko ovládateľné, čo pomáha novým vodičom získať istotu za volantom.

Ford Fiesta

Aké vybrať prvé auto? Ford Fiesta

Ford Fiesta je obľúbený pre svoje športové jazdné vlastnosti, čo z neho robí zábavné auto na šoférovanie. Fiesta má pohodlný a dobre vybavený interiér s modernými technológiami. Je známy svojou spoľahlivosťou a nízkymi nákladmi na údržbu. Auto ponúka pokročilé bezpečnostné funkcie, ako sú asistenčné systémy a airbagy, čo prispieva k pocitu bezpečia nových vodičov.

Opel Corsa

Aké vybrať prvé auto? Opel Corsa

Opel Corsa je cenený pre svoju jednoduchosť a spoľahlivosť. Auto je kompaktné a ľahko ovládateľné, čo je ideálne pre mestskú prevádzku. Corsa ponúka dobrú spotrebu paliva a nízke náklady na údržbu. Vďaka robustnému dizajnu a dobrému bezpečnostnému hodnoteniu je Corsa vhodná pre začínajúcich vodičov, ktorí hľadajú spoľahlivé a ekonomické auto.

Toyota Yaris

Aké vybrať prvé auto? Toyota Yaris

Toyota Yaris je vysoko cenená pre svoju dlhodobú spoľahlivosť a nízke náklady na údržbu. Yaris má kompaktné rozmery, čo uľahčuje parkovanie a jazdu v meste. Auto je vybavené modernými bezpečnostnými technológiami, ako sú adaptívny tempomat a systémy na udržanie jazdného pruhu, čo zvyšuje bezpečnosť na ceste. Toyota Yaris je tiež známa svojou efektívnou spotrebou paliva, čo je výhodné pre nových vodičov.

Hyundai i20

Aké vybrať prvé auto? Hyundai i20

Hyundai i20 ponúka moderný design, kvalitný interiér a pokročilé bezpečnostné technológie. Auto má nízke prevádzkové náklady a dobrú spotrebu paliva, čo je ideálne pre mladých vodičov. i20 je ľahko ovládateľné a ponúka komfortnú jazdu vďaka dobre navrhnutému podvozku a pohodlným sedadlám. Auto je tiež vybavené množstvom užitočných funkcií, ktoré uľahčujú každodennú jazdu.

Záver

Aké teda vybrať prvé auto? Výber prvého auta je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vašu bezpečnosť a pohodlie na ceste. Zamerajte sa na bezpečnosť, spoľahlivosť a výkon auta. Nezabudnite tiež dôkladne skontrolovať stav vozidla pred kúpou a vybrať vhodnú prevodovku, ktorá vám pomôže lepšie zvládnuť riadenie.

Sledujte nás prostredníctvom našich sociálnych sietí, nech vám neunikne žiadna novinka.

Mrknite aj na naše sociálne siete!

Najnovšie články