Zvolávacie akcie automobiliek: možno sa týkajú aj vás

Zvolávacie akcie automobiliek: Možno sa týkajú aj vás

V automobilovom priemysle je pomerne bežné, že výrobcovia musia kvôli chybám zisteným po uvedení vozidiel na trh zvolať autá späť do servisov na opravu. Tieto chyby môžu byť odhalené aj po rokoch prevádzky a môžu sa týkať bezpečnosti či iných závažných technických aspektov vozidla. Bohužiaľ sa stáva, že niektorí majitelia o týchto zvolávacích akciách vôbec nevedia, a tak sa pri ich vozidlách problémy neopravia. Tento problém je obzvlášť výrazný u majiteľov starších alebo ojazdených vozidiel, ktorí si často myslia, že zvolávacie akcie sa ich netýkajú, pretože ich auto už nie je v záruke alebo nepodlieha servisnému plánu pôvodného výrobcu. Zvolávacie akcie automobiliek: Možno sa týkajú aj vás!

Pre aké autá teda platia zvolávacie akcie?

Právne predpisy v mnohých krajinách však stanovujú, že výrobcovia musia opraviť akékoľvek závažné chyby bez ohľadu na vek vozidla alebo to, či je vozidlo stále v záruke. Pokiaľ sa objaví bezpečnostné riziko, ktoré by mohlo ovplyvniť viac vozidiel rovnakého modelu z určitého obdobia výroby, výrobca je zákonne povinný vozidlá zvolať a závadu odstrániť. Toto nariadenie platí bez ohľadu na to, či auto v čase zistenia chyby je alebo nie je v oficiálnom servisnom programe.

Právne predpisy v mnohých krajinách však stanovujú, že výrobcovia musia opraviť akékoľvek závažné chyby bez ohľadu na vek vozidla alebo to, či je vozidlo stále v záruke. Pokiaľ sa objaví bezpečnostné riziko, ktoré by mohlo ovplyvniť viac vozidiel rovnakého modelu z určitého obdobia výroby, výrobca je zákonne povinný vozidlá zvolať a závadu odstrániť. Toto nariadenie platí bez ohľadu na to, či auto v čase zistenia chyby je alebo nie je v oficiálnom servisnom programe.

Kde sa o zvolávacej akcii dozviem?

V Európskej únii je situácia riešená prostredníctvom systému Rapid Alert System for Non-Food Products, ktorý umožňuje rýchle šírenie informácií o nebezpečných produktoch, vrátane automobilov. V rámci tohto systému môžu jednotlivé krajiny vydať upozornenia, ktoré sú následne publikované Európskou komisiou. Výrobcovia sú potom povinní prijať nápravné opatrenia, ktoré môžu zahŕňať opravu závady, stiahnutie produktu z trhu, alebo vrátenie peňazí zákazníkom.

Okrem bezpečnostných zvolávacích akcií môže byť vaše vozidlo tiež súčasťou servisnej kampane, ktorá sa zameriava na menej závažné problémy, ktoré by ale mohli ovplyvniť spoľahlivosť vozidla. Hoci tieto kampane nemajú taký kritický charakter ako zvolávacie akcie z bezpečnostných dôvodov, je vhodné sa o nich dozvedieť a riešiť ich.

Fyzická kontrola vozidla technikom už zajtra

Kto vykonáva zvolávacie akcie?

Zvolávacie akcie automobilov sú procesy, ktoré sa mierne líšia v závislosti od zemepisnej oblasti a platných regulačných predpisov. Tieto akcie sú vyvolané za účelom opravy závad, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť vozidiel.

V USA je proces zvolávania často iniciovaný buď samotnými výrobcami automobilov, alebo Národným úradom pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA). NHTSA monitoruje bezpečnostné problémy a môže vydávať nariadenia na zvolanie vozidiel na základe zistených závad.

V Európe môže zvolanie začať okrem výrobcu aj niekoľko ďalších subjektov:

  • Európska komisia môže začať zvolávacie akcie na základe zistenia vlastných kontrolných mechanizmov, ak narazí na bezpečnostné problémy.
  • Vnútroštátne regulačné orgány jednotlivých členských štátov EÚ môžu tiež podnikať kroky na zvolanie vozidiel, a to v spolupráci s Európskou komisiou a ďalšími regulačnými autoritami, aby sa zabezpečilo, že zvolanie prebehne efektívne a že sú vlastníci áut riadne informovaní.
  • Spotrebitelia môžu tiež zohrávať úlohu v procese zvolávania tým, že nahlásia potenciálne riziká regulačným orgánom alebo priamo výrobcom. Oficiálne rozhodnutie o zvolaní sa však urobí až po dôkladnom vyšetrovaní.

Bez ohľadu na to, kto zvolávaciu akciu začne, výrobca je povinný odstrániť závadu bezplatne pre majiteľa vozidla. Týmto spôsobom sa snaží zaručiť bezpečnosť užívateľov vozidiel a minimalizovať riziká spojené s potenciálne nebezpečnými defektmi.

Zvolávacie akcie automobilov sa líšia svojím rozsahom a závažnosťou problémov, ktoré riešia. Aj keď mnoho z nich sa týka relatívne menej vážnych technických nedostatkov alebo aktualizácií softvéru, existujú prípady, keď zvolávacie akcie musia riešiť zásadné bezpečnostné hrozby.Jedným z najvýraznejších príkladov je emisný škandál spoločnosti Volkswagen, ktorý vyplával na povrch v roku 2016. Tento nemecký výrobca bol odhalený, že manipuloval so softvérom dieselových motorov, aby tieto počas testov vykazovali oveľa nižšie emisie, než bolo skutočne pravda. Akonáhle sa pravda dostala na verejnosť, Volkswagen bol nútený stiahnuť 11 miliónov vozidiel z celého sveta a zaplatiť pokuty a náhrady vo výške cez 15 miliárd eur. V rovnakom duchu musela v roku 2000 automobilka Ford zvolať takmer 15 miliónov vozidiel kvôli chybným spínačom tempomatu, ktoré sa predčasne opotrebovávali a mohli spôsobiť skraty vedúce k požiaru. Ďalší závažný problém sa týkal pneumatík Firestone v 90. rokoch. Pri niektorých modeloch pneumatík došlo pri vysokej rýchlosti av extrémnych teplotách k oddeleniu gumového behúňa od oceľového podkladu, čo malo za následok náhle defekty av niektorých prípadoch aj prevrátenie vozidiel SUV, pre ktoré boli pneumatiky určené. Tento incident viedol k zavedeniu systémov monitorovania tlaku v pneumatikách (TPMS), ktoré majú za úlohu zabraňovať podobným nehodám spôsobeným nedostatočným tlakom v pneumatikách. Tieto prípady ukazujú, že aj keď väčšina zvolávacích akcií sa môže zdať rutinné, niektoré z nich majú zásadný význam pre zachovanie bezpečnosti a dôvery verejnosti v automobilový priemysel.

Zvolávacie akcie môžu mať vplyv na bezpečnosť

Kontrola vozidla pred kúpou

Kontrola vozidla pred kúpou

S ohľadom na tieto faktory je kľúčové, že pred kúpou ojazdeného vozidla by malo byť vozidlo prehliadnuté skúseným technikom. Táto kontrola by mala byť komplexná a mala by zahŕňať nielen testy motora, podvozku, elektroniky a karosérie, ale aj previerku, či vozidlo nie je súčasťou aktuálnych alebo minulých zvolávacích akcií. Týmto spôsobom môžete predísť budúcim nákladom na opravy, ktoré by mohli byť potrebné kvôli skrytým vadám alebo chybám, ktoré neboli v minulosti riadne opravené. Profesionálna kontrola vám teda môže poskytnúť dôležité informácie o stave vozidla a pomôcť vám urobiť informované rozhodnutie pri kúpe.

Sledujte nás prostredníctvom našich sociálnych sietí, nech vám neunikne žiadna novinka.

Mrknite aj na naše sociálne siete!

Najnovšie články