Pozor na podvodné inzeráty s ojazdenými autami

Pozor na podvodné inzeráty na ojazdené autá

V posledných rokoch vzrástol počet podvodných inzerátov na ojazdené autá. Tieto podvody môžu mať rôzne podoby, ale vždy majú jedno spoločné: cieľom je oklamať neopatrných kupcov a získať ich peniaze. V tomto článku sa pozrieme na to, ako tieto podvody fungujú, uvedieme príklady a poskytneme tipy, ako sa proti nim brániť. Ako si teda dať pozor na podvodné inzeráty s ojazdenými autami?

Základom tohto typu podvodu je neobyčajne príťažlivý inzerát ponúkajúci ojazdené vozidlo na internete, ktorý je prezentovaný ako mimoriadna príležitosť, ktorá sa objavuje len zriedka. Kľúčovým momentom v priebehu tohto podvodu je potom postupné získavanie dôvery kupujúceho, čo je dosiahnuté prostredníctvom zdanlivo dôveryhodnej komunikácie a poskytovaním presvedčivých podrobností o vozidle a jeho histórii.

Kontrola vozidla pred kúpou

Ako funguje podvod s ojazdenými autami: krok za krokom

  1. Vytvorenie lákavého inzerátu: Podvodníci začínajú vytvorením inzerátu, ktorý vyzerá veľmi lákavo. Často používajú fotografie vozidiel zo skutočných inzerátov alebo obrázky získané z internetu. Cieľom je pritiahnuť pozornosť čo najviac potenciálnych kupcov.
  2. Príliš nízka cena: Cena vozidla býva nastavená výrazne pod trhovou hodnotou. To má za cieľ rýchlo prilákať kupcov a vyvolať pocit, že ide o jedinečnú príležitosť, ktorú nesmie prepásnuť.
  3. Komunikácia s kupujúcim: Akonáhle sa kupujúci ozve, podvodník obvykle komunikuje veľmi presvedčivo. Môže sa tváriť ako dôveryhodný predajca, niekedy dokonca predstiera osobné dôvody predaja, ako sú finančné problémy alebo sťahovanie do zahraničia.
  4. Dodatočné fotografie: Sú aj prípady, keď sa snažil podvodník zdvihnúť svoju dôveryhodnosť dodatočnými fotografiami s vozidlom. Fotografie môžu byť základného charakteru, ako napríklad detaily výbavy. Môžu ale byť aj osobného charakteru, napríklad fotografie majiteľa vozidla s predávaným vozidlom na dovolenke.
  5. Osobné odovzdanie vozidla: Ak ste náhodou došli tak ďaleko, že si s podvodným predajcom dohovárate odovzdanie vozidla verte, že on má už pripravený ďalší dôkaz o svojej dôveryhodnosti. Miesto odovzdania vozidla má ďaleko a tak si predajca zarezervoval hotel blízko dohodnutého miesta odovzdania, obratom vám posiela potvrdenie z hotela. A áno, je možné, že si hotel skutočne rezervoval a potvrdenie je pravé.
  6. Požiadavka na zálohu alebo platbu vopred: Podvodník často požaduje zaplatenie zálohy alebo celej čiastky vopred, pričom sľubuje zaslanie auta alebo jeho odovzdanie na určenom mieste po obdržaní platby.
  7. Falšovanie dokumentov: Pokiaľ dôjde na odovzdanie dokumentov, tie môžu byť falšované alebo upravené. To zahŕňa technický preukaz, servisnú históriu a ďalšie doklady spojené s vozidlom.
  8. Zmiznutie Predajcu: Akonáhle podvodník dostane platbu, často zmizne. Telefónne čísla sú vypnuté, e-mailové adresy zneplatnené a kupujúci zistí, že bol oklamaný. To už je bohužiaľ neskoro.

Väčšina podobných podvodov má vyššie uvedený postup. Majte ale na pamäti, že podvodníci sa vo svojich fígľoch zdokonaľujú a vždy sú o krok vpred. Nie je teda vhodné spoliehať sa iba na jeden typ podvodu a byť obozretní pri každej komunikácii s predajcom. Jasným varovným znamením pri každom podobnom predaji je platba zálohy alebo ceny vozidla dopredu. Ak je to možné, vozidlo nikdy neplaťte pred tým, než ho uvidíte na vlastné oči alebo vám ho nepreverí skúsený technik, ktorý sa zaoberá kontrolou vozidiel pred kúpou.

Pozor na podvodné inzeráty na ojazdené autá

Obrana proti podvodom s ojazdenými vozidlami: detailné rady

  1. Dôkladná kontrola inzerátu: Venujte pozornosť detailom inzerátu. Skontrolujte fotografie, popis vozidla a cenu. Ak sú fotky kvalitné, ale opis vágny alebo sa zdá príliš všeobecný, môže to byť varovný signál.
  2. Preverenie predajcu: Zistite, čo najviac informácií o predajcovi. Ak je to možné, vyhľadajte recenzie alebo referencie.
  3. Realistické ocenenie auta: Porovnajte ponúkanú cenu s trhovými cenami podobných vozidiel. Príliš nízka cena by mala vyvolať podozrenie.
  4. Nekupujte bez osobnej prehliadky: Vždy trvajte na osobnej prehliadke vozidla a testovacej jazde. Neprijímajte výhovorky, prečo to nie je možné.
  5. Overenie dokumentov: Skontrolujte všetky dokumenty vozidla. Ak je to možné, overte ich na príslušných úradoch alebo službách.
  6. Pozor na platby vopred: Buďte veľmi opatrní pri akýchkoľvek platbách vopred. Ideálna je platba pri odovzdaní vozidla.
  7. Nekupujte pod tlakom: Nenechajte sa tlačiť do rýchleho rozhodnutia. Ak predajca vyvíja tlak, môže to byť známka podvodu.
  8. Využitie odbornej pomoci: Ak nie ste istí, zvážte využitie služieb odborníka alebo technického špecialistu na ojazdené vozidlá. Kontrola vozidla pred kúpou skúseným technikom je najlepším spôsobom, ako zaistiť, že kúpite vozidlo v dobrom technickom stave a nenaletíte podvodníkom.

Týmto spôsobom sa môžete účinne brániť proti podvodom s ojazdenými autami a zaistiť, že vaša investícia do nového vozidla bude bezpečná. Buďte opatrní, dôkladne preverujte a nebojte sa vyžiadať odbornú pomoc, pokiaľ si nie ste istí. Teraz už viete, ako si dať pozor na podvodné inzeráty s ojazdenými autami.

Sledujte nás prostredníctvom našich sociálnych sietí, nech vám neunikne žiadna novinka.

Mrknite aj na naše sociálne siete!

Najnovšie články