Ako spoznať zatopené auto? Pozor na zaplavené autá, po povodniach ich na trhu pribúda.

Počas niekoľkých týždňov, alebo dokonca už po pár dňoch po povodniach, zaplavené a vodou či bahnom poškodené autá rýchlo preniknú na trh s ojazdenými autami. Často sa stáva, že pôvodní majitelia alebo nečestní predajcovia škody zámerne skrývajú, aby vozidlo predali nič netušiacim zákazníkom. Ako spoznať zatopené auto? Keď na prvý pohľad môže vyzerať úplne v poriadku?

Ako spoznať zatopené auto: Prvé náznaky

Jedným z najčastejších spôsobov, ako spoznať zatopené auto, je zápach v interiéri. Zatuchnutý pach, ktorý pretrváva aj po niekoľkonásobnom čistení, je jasným signálom, že vozidlo mohlo byť vystavené vode. Zápach sa často zadržiava v sedadlách, čalúnení a pod kobercami. Okrem toho je vhodné skontrolovať brzdové kotúče a výfukový systém – pokiaľ sú zhrdzavené, je pravdepodobné, že vozidlo bolo dlhodobo vystavené vlhkosti.

Ďalšími ukazovateľmi, ako spoznať zaplavené auto, sú plesne pod sedadlami alebo kobercami, ako aj hrdzavé časti podvozku, kde voda mohla preniknúť. Pokiaľ máte pochybnosti, odporúča sa vozidlo pred kúpou nechať dôkladne skontrolovať skúseným technikom. Špecialista na kontrolu vozidiel pred kúpou je vycvičený na to, aby také poškodenia vozidla odhalil a tým vám ušetril veľké komplikácie v budúcnosti. Kúpa zatopeného vozidla je totiž veľmi riziková a dôrazne ju neodporúčame!

Pozor na zatopené autá

Problémy s elektronikou: Ďalšia známka zatopenia

Moderné autá sú vybavené komplexnými elektronickými systémami, ktoré sú veľmi citlivé na vlhkosť. Kontakt s vodou môže viesť k poruche elektroniky a zlyhaniu kľúčových bezpečnostných funkcií. Pri kúpe auta si dajte pozor na „blikajúcu diskotéku“ na palubnej doske – nepravidelné rozsvecovanie kontrolných svetiel môže byť známkou, že elektronické systémy boli poškodené. Pokiaľ sa voda dostane do elektrických súčastí, môže dôjsť k vážnemu skratu alebo postupnému zlyhaniu jednotlivých funkcií. Tento signál by ste nemali ignorovať, pretože oprava takého vozidla môže byť veľmi nákladná.

Kontrola vozidla pred kúpou

Kontrolu auta pred kúpou nechajte na profesionáloch!

Fyzická kontrola vozidla skúseným technikom je zásadný pri odhaľovaní skrytých známok zaplavenia. Aj keď sa vozidlo môže na prvý pohľad zdať v poriadku, profesionál dokáže odhaliť jemné náznaky, ktoré laik často prehliadne. Technik sa zameria nielen na povrchové známky, ako sú hrdzu alebo zápach, ale aj na zložitejšie problémy v elektronike, motore a podvozku. Skúsený mechanik môže tiež demontovať niektoré časti vozidla, aby odhalil, či došlo k vniknutiu vody do kritických miest, ako sú elektroinštalácia, zavesenie kolies alebo výfukový systém. Táto kontrola je kľúčová pre bezpečný nákup, pretože iba dôkladné preskúmanie vozidla môže odhaliť skryté vady, ktoré by mohli viesť k nákladným opravám.

Ako spoznať zatopené auto: Mechanické škody

Okrem elektroniky môže voda spôsobiť aj mechanické poškodenie. Voda a bahno môžu preniknúť do motora, prevodovky alebo turbodúchadla, čo spôsobí zadretie kľúčových komponentov. V takom prípade býva oprava často drahšia ako samotná hodnota vozidla. Ako spoznať zaplavené auto aj v týchto prípadoch? Kontrolujte, či sa motor nekosí, či nedochádza k nepravidelnému chodu alebo či vozidlo pri jazde nevydáva zvláštne zvuky.

Voda sa môže dostať aj do skrytých častí vozidla, ako sú zavesenie kolies, podvozok a ďalšie uzavreté priestory, čo môže viesť k ďalším problémom. Zatopené vozidlo tiež často hrdzaví v oblastiach, kam bežne pri kontrole nedohliadnete, čo môže ohroziť jeho dlhodobú životnosť.

Ako spoznať zatopené auto?

Je bezpečné kúpiť zatopené auto?

Určite nie je! Zatopené auto je možné kúpiť za veľmi výhodnú cenu, ale väčšinou sa jedná o veľmi riskantnú investíciu. Aj keď sa vozidlo môže na prvý pohľad zdať v poriadku, skryté problémy sa môžu objaviť až po určitom čase. Aj napriek atraktívnej cene je teda dôležité si uvedomiť, že opravy spojené s nákupom takého auta môžu ľahko presiahnuť niekoľko desiatok tisíc korún. Preto je kľúčové vedieť, ako spoznať zaplavené auto ešte pred kúpou.

Fyzická kontrola vozidla technikom už zajtra

Ako sa chrániť pred kúpou zatopeného vozidla?

Najdôležitejšia je prevencia! Pred kúpou každého ojazdeného auta je veľmi dôležité si preklepnúť nielen jeho históriu, ale aj hlavne jeho aktuálny technický stav. Pri výbere vozidla si dôkladne skontrolujte jeho históriu, najmä pokiaľ pochádza z oblasti, kde nedávno došlo k povodniam. Spýtajte sa predajcu na podrobnosti o pôvode vozidla a požadujte dôkladnú prehliadku odborníkom.

Vedieť, ako spoznať zatopené auto, vám pomôže vyhnúť sa zbytočným rizikám a investíciám do nebezpečných vozidiel. Buďte pri nákupe opatrní a neváhajte sa obrátiť na profesionálov, ktorí vám s kontrolou vozidla pomôžu.

Sledujte nás prostredníctvom našich sociálnych sietí, nech vám neunikne žiadna novinka.

Mrknite aj na naše sociálne siete!

Najnovšie články