Test ojazdených áut: Volkswagen Touran II generácie

Volkswagen Touran, vo svojej druhej generácii, je jedným z najžiadanejších rodinných vozidiel na trhu s ojazdenými vozidlami. Jeho kombinácia priestoru, praktickosti a technológií z neho robí ideálny výber pre rodiny. Tí ktorí hľadajú všestranné a ekonomické vozidlo. V tomto článku vykonáme dôkladný test Volkswagen Touran II generácie a zameriame sa na kľúčové aspekty, ktoré by mal zvážiť každý kupujúci. Aký je teda test ojazdených áut: Volkswagen Touran II generácie?

Motorizácia a ich špecifiká

  • 1.2 TSI: Tento benzínový motor je ideálny pre mestské jazdenie vďaka svojej úspornosti a dostatočnému výkonu 110 koní. Je cenený pre svoju spoľahlivosť a nízku spotrebu paliva, čo ho robí ekonomicky výhodným.
  • 1.4 TSI: Výkonnejší benzínový motor ponúkajúci 150 koní je vhodný pre tých, ktorí vyžadujú viac sily na dlhšie cesty alebo pri plnom obsadení vozidla. Tento motor kombinuje dobrú dynamiku jazdy s prijateľnou spotrebou.
  • 1.6 TDI: Dieselový motor je obľúbený pre svoju efektivitu, najmä na dlhých trasách, a poskytuje výkon 115 koní. Táto voľba je ideálna pre vodičov, ktorí cestujú veľké vzdialenosti a ocenia nižšie prevádzkové náklady.
  • 2.0 TDI: Najsilnejší z dostupných motorov, 2.0 TDI, je k dispozícii vo variantoch od 150 do 190 koní. Tento motor je vhodný pre náročných vodičov, ktorí očakávajú výkony na diaľnici aj pri vyšších zaťaženiach.
Test Volkswagen Touran II generácie

Tabuľka motorizácií

názov motoravýkonkrútiaci momentpalivoprevodovkapohonemisná normaZrýchlenie 0-100počet valcovkomb. spotreba
1.6 TDI SCR BMT Trendline81kW250 NmNaftovýmpredné kolesáEuro 6b11.9 s44.4 l/100km
1.6 TDI SCR BMT Trendline DSG81kW250 NmNaftovýapredné kolesáEuro 6b11.9 s44.2 l/100km
1.2 TSI BMT Trendline81kW175 NmBenzínovýmpredné kolesáEuro 6b11.3 s45.5 l/100km
1.6 TDI SCR BMT Trendline85kW250 NmNaftovýmpredné kolesáEuro 6b11.4 s44.5 l/100km
1.6 TDI SCR BMT Trendline DSG85kW250 NmNaftovýapredné kolesáEuro 6b11.4 s44.2 l/100km
1.0 TSI OPF Trendline85kW190 NmBenzínovýmpredné kolesáEuro 6d-TEMP11.3 s35.6 l/100km
2.0 TDI SCR BMT Comfortline110kW340 NmNaftovýmpredné kolesáEuro 6b9.3 s44.5 l/100km
2.0 TDI SCR BMT Comfortline DSG110kW340 NmNaftovýapredné kolesáEuro 6b9.3 s44.6 l/100km
1.4 TSI BMT Comfortline DSG110kW250 NmBenzínovýapredné kolesáEuro 6b8.9 s45.4 l/100km
1.4 TSI BMT Highline110kW250 NmBenzínovýmpredné kolesáEuro 6b8.9 s45.7 l/100km
1.8 TSI BMT Highline DSG132kW250 NmBenzínovýapredné kolesáEuro 6b8.3 s46.1 l/100km
2.0 TDI SCR BMT Highline DSG140kW400 NmNaftovýapredné kolesáEuro 6b8.2 s44.7 l/100km
Volkswagen Touran II generácie motor

Interiér a pohodlie

Interiér Volkswagen Touran II generácie je naozaj jedným z najlepších vo svojej triede, keď ide o priestornosť a flexibilitu. Vďaka možnosti konfigurácie až siedmich sedadiel je možné automobil ľahko prispôsobiť potrebám prakticky akejkoľvek rodiny. Sedadlá sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálne pohodlie aj na dlhších cestách, a dajú sa jednoducho sklopiť alebo úplne vybrať, čo umožňuje rôzne kombinácie pre cestujúcich a batožinu.

Materiály použité v interiéri sú prvotriedne as dôrazom na odolnosť. Povrchy sú mäkké na dotyk, ale zároveň dostatočne robustné, aby odolali každodennému opotrebovaniu. Dekorácia interiéru ponúka niekoľko úrovní výbavy, od základných verzií s tradičnými tkaninami až po luxusnejšie verzie s kožou a vyššími kvalitnými materiálmi.

Okrem sedadiel a materiálov je Touran II generácia vybavený širokou škálou technológií zvyšujúcich komfort. Štandardne sú vozidlá vybavené klimatizáciou a pokročilým infotainment systémom s dotykovou obrazovkou, ktorý umožňuje ľahké ovládanie audio systému, navigácie a mnohých ďalších funkcií. Pre ešte väčšie pohodlie sú k dispozícii voliteľné funkcie ako je panoramatická strecha, automatická klimatizácia s viacerými zónami a vyhrievané sedadlá, čo umožňuje cestujúcim v každej časti vozidla nastaviť si vlastnú mikroklímu.

Ďalšie možnosti výbavy zahŕňajú adaptívne osvetlenie, ktoré zlepšuje viditeľnosť v noci tým, že svetlá dynamicky reagujú na smer jazdy a prémiový audio systém pre tých, ktorí chcú užívať cestovanie s kvalitným hudobným sprievodom. Bezpečnostné systémy ako adaptívny tempomat, sledovanie mŕtveho uhla, a asistent udržiavania jazdného pruhu sú tiež k dispozícii a zvyšujú pocit bezpečia a komfortu pri riadení. Pred kúpou odporúčame dôkladnú kontrolu všetky výbavy.

Celkovo je interiér Touranu II generácie designovaný s dôrazom na pohodlie, flexibilitu a moderné technológie, čo robí z každej jazdy v tomto vozidle príjemný zážitok.

Test Volkswagen Touran II generácie

Test Volkswagen Touran II generácia: bežné problémy a údržba

Volkswagen Touran II generácia je všeobecne spoľahlivé vozidlo, ale ako každé iné auto, aj on môže mať počas svojho životného cyklu niekoľko typických problémov. Je dôležité si byť vedomý týchto problémov a pri kúpe ojazdených áut ich dôkladne preveriť. Tu sú niektoré z najbežnejších problémov, na ktoré by si mali potenciálni kupujúci dávať pozor:

  • Opotrebenie brzdových systémov: Touran môže trpieť rýchlejším opotrebovaním brzdových doštičiek a kotúčov ako iné vozidlá podobnej veľkosti a hmotnosti. Je dôležité pravidelne kontrolovať brzdový systém, najmä v oblastiach s hustou premávkou alebo v horských terénoch, kde dochádza k väčšiemu opotrebovaniu z dôvodu častejšieho brzdenia.
  • Problémy s elektronikou: Touran môže vykazovať problémy s elektronickými systémami, vrátane chybových hlásení na palubnom počítači, výpadkov infotainment systému, alebo problémov s elektronicky ovládanými komponentmi, ako sú elektrické okná a centrálne zamykanie. Tieto problémy sú často spojené s poškodením elektrických spojov alebo zlyhaním elektronických modulov.
  • Znečistenie DPF filtra pri dieselových variantoch: Dieselové modely Touranu sú vybavené filtrom pevných častíc (DPF), ktorý môže byť náchylný na upchatie, najmä ak auto nie je pravidelne využívané na dlhšie jazdy, kde motor dosiahne optimálnu prevádzkovú teplotu pre regeneráciu DPF. To môže viesť k nákladným opravám alebo výmene filtra.
  • Problémy s DSG prevodovkou: Niektoré modely Touran vybavené DSG (dvojspojkovou) prevodovkou môžu vykazovať problémy, ako sú oneskorené reakcie pri radení, trhaní alebo dokonca úplné zlyhanie prevodovky. Tieto problémy môžu vyžadovať nákladnú opravu alebo výmenu prevodovky.
  • Korózne problémy: Hoci je Touran všeobecne dobre chránený proti korózii, niektoré staršie modely alebo vozidlá, ktoré boli vystavené extrémnym podmienkam, ako je používanie v zimných mesiacoch v oblastiach s používaním posypovej soli, môžu vykazovať známky hrdzavenia.

Údržba Touranu by mala zahŕňať pravidelné kontroly a servisné prehliadky, aby sa predišlo týmto bežným problémom. Pri kúpe ojazdeného Touranu je nevyhnutné vozidlo dôkladne skontrolovať skúseným technikom a zabezpečiť, aby všetky systémy fungovali správne a že neexistujú žiadne skryté problémy, ktoré by mohli v budúcnosti viesť k vysokým nákladom na opravy.

Test Volkswagen Touran II generácie

Spotreba a celkové prevádzkové náklady

Test Volkswagen Touran II generácie ukázal, že celkové prevádzkové náklady Touranu závisia na zvolenej motorizácii a úrovni údržby. Benzínové verzie sú vhodné pre mestské jazdenie s častými krátkymi trasami, zatiaľ čo dieselové modely sú ekonomickejšie na dlhé trasy. Vždy je však dôležité dbať na pravidelnú údržbu a servis, aby sa predišlo nečakaným vysokým výdavkom.

Test Volkswagen Touran II generácie

Dôležitosť predkupnej kontroly

Predkupná kontrola vozidla je zásadný krok, ktorý by nemal byť prehliadaný pri nákupe ojazdeného Volkswagen Touran. Nechať vozidlo skontrolovať skúseným technikom predstavuje nielen základnú prevenciu proti možným budúcim problémom, ale taktiež poskytuje kľúčový vhľad do aktuálneho stavu a celkovej histórie vozidla.

Prečo je predkupná kontrola taká dôležitá?

Kontrola vozidla pred kúpou
  1. Odhalenie skrytých problémov: Aj vozidlo, ktoré sa na prvý pohľad javí vo vynikajúcom stave, môže skrývať závady, ako sú problémy s motorom, podvozkom, elektronikou alebo dokonca staré škody z nehôd, ktoré neboli správne opravené. Technik vybavený správnymi nástrojmi a skúsenosťami je schopný tieto problémy identifikovať.
  2. Úspora nákladov: Zistiť potenciálne problémy pred kúpou môže zabrániť budúcim nákladným opravám. Niekedy môžu byť náklady na opravu skrytých problémov také vysoké, že prevyšujú úsporu získanú kúpou ojazdeného vozidla namiesto nového.
  3. Vyjednávanie lepšej ceny: Informácie získané z technickej kontroly môžu byť využité na vyjednanie lepšej kúpnej ceny. Ak sú zistené nejaké problémy, môžete požadovať zníženie ceny, alebo požadovať, aby predávajúci problémy odstránil na svoje náklady pred dokončením predaja.
  4. História vozidla: Technická kontrola môže odhaliť nielen aktuálny stav vozidla, ale aj niektoré aspekty jeho histórie, ako je pravidelnosť servisných prehliadok, čo môže poskytnúť užitočný kontext pre rozhodovanie o kúpe.

Čo by mala predkupná kontrola zahŕňať?

  • Diagnostika motora a prevodovky: Skontrolovať, či nie sú prítomné žiadne chyby v diagnostike, ktoré by mohli ukazovať na vážne problémy.
  • Kontrola podvozku a bŕzd: Zahŕňa kontrolu stavu brzdových systémov, zavesenie kolies a ďalších komponentov podvozku.
  • Overenie elektronických systémov: Testovanie všetkých elektronických systémov vozidla, vrátane navigácie, klimatizácie, infotainment systému a prípadných asistenčných systémov.
  • Kontrola karosérie a laku: Na detekciu prípadných skrytých poškodení z predchádzajúcich nehôd, ktoré mohli byť neodborne opravené.
  • Prehliadka interiéru: Kontrola opotrebenia sedačiek, funkcií všetkých tlačidiel a kontrolných prvkov, rovnako ako celkového stavu interiéru.

Investície do dôkladné predkupné kontroly by mala byť považovaná za nevyhnutnú časť procesu kúpy ojazdeného vozidla, obzvlášť pri modeloch ako je Volkswagen Touran, ktoré môžu byť náchylné k určitým typom opotrebovania alebo závad v dôsledku ich dizajnu a využitia.

Sledujte nás prostredníctvom našich sociálnych sietí, nech vám neunikne žiadna novinka.

Mrknite aj na naše sociálne siete!

Najnovšie články